Er zijn verschillende redenen waarom je een energielabel voor bedrijven zou kunnen nemen. De voornaamste reden is omdat dit verplicht is. Maar er zijn ook andere redenen waardoor de kosten voor het label zich weer terugbetalen. Bijvoorbeeld door een hogere verhuur of verkoopprijs van het bedrijfspand.

1. Gunstig voor verhuur van uw bedrijfspand

Het energielabel geeft een huurder inzicht in het energieverbruik van een bedrijfspand. Dit is ook de oorspronkelijke bedoeling van het energielabel. In de praktijk worden veel bedrijven al verhuurd of verkocht nog voordat het energielabel er is.

De eigenaren van deze bedrijven worden er door de notaris op gewezen dat het energielabel nog snel nodig is voor de overdracht. Daarmee is het effect weg dat de nieuwe eigenaar of huurder inzicht krijgt in het energieverbruik. Het energielabel wordt dan nog snel voor de overdracht geregeld, maar dit is vooral om de boete te voorkomen.

2. Informatie over hoe je kan besparen op energiekosten

Het energielabel is voorzien van een bijlage waarin staat hoe je kunt besparen op energiekosten. Deze maatregelen zijn afgestemd op het pand en hierbij is rekening gehouden met de maatregelen die al zijn genomen.

De informatie geeft alleen aan welke maatregelen zinvol zouden kunnen zijn. Er staat geen informatie in over mogelijke besparing, investering en terugverdientijden. Het is echt basis informatie.

3. Verplicht voor je bedrijf

Een andere reden, en deze is misschien niet zo leuk, is dat het energielabel verplicht is bij het verhuren of verkopen van je bedrijfspand. Dit is een Europese regel, in Nederland is deze regel in 2015 ook ingevoerd. Sinds 1 januari 2016 is de overheid hier daadwerkelijk ook op gaan controleren. Er worden tevens boetes voor pandeigenaren voor niet bezitten energielabel bij verkoop of verhuur van een pand uitgedeeld.

Het controleren gaat steekproefsgewijs. Niet alle bedrijven worden gecontroleerd. Maar een aantal wordt er tussenuit gehaald. Vaak wordt je hierop ook gewezen door de notaris bij de overdracht van het bedrijfspand.

Het energielabel is verplicht voor de volgende bedrijven:

  • Winkelpand
  • Kantoorpand
  • Bedrijfsverzamelgebouw
  • Bedrijfsunits
  • Horecapand
  • Pand met medische functie
  • Verkoopruimten

4. Gunstig voor verkoop van je bedrijfspand

Laat je het energielabel ruim voor verkoop registreren, en is dit een gunstig label. Dan heeft dit een positieve invloed op de verkoop van bedrijven. Energieverbruik gaat steeds meer leven bij bedrijven. Dit beïnvloed ook de keuze voor een bedrijfspand. Heeft een bedrijfspand bijvoorbeeld een A-label. Dan geven nieuwe kopers of huurders aan dit als een positief punt te zien. Ze nemen dit mee in hun beslissing.

Je bedrijfspand verkoopt niet alleen sneller, maar soms ook voor een hogere verkoopprijs bij een goed energielabel. Het is dus een goed idee het label ruim van tevoren te laten registreren. Het moet toch gebeuren, dus waarom niet gebruiken als verkooppunt van je bedrijfspand!

5. Duurzaamheid binnen je organisatie

Het is heel simpel energie besparen zonder grote maatregelen te hoeven nemen. Deze duurzaamheid is gemakkelijk binnen je organisatie in te voeren. Bijvoorbeeld door lampen minder aan te zetten, computers uit te zetten, deuren dicht te houden. Deze dingen zijn gemakkelijk te doen en zorgen voor energiebesparing.

Omdat deze duurzaamheid vooral door gedrag wordt beïnvloed heeft dit geen effect op het energielabel.

Energielabel bedrijfsruimte aanvragen

Hebben we je met deze blog aan het denken gezet? En overweeg je een energielabel voor je bedrijfsruimte aan te vragen? Het aanvragen kan bij ons heel simpel, via onze keuzehulp, per telefoon of per mail. Wat je het handigst vindt!

Het energielabel is 10 jaar geldig. Daarmee hoef je niet elke keer bij verhuur of verkoop een nieuw energielabel bedrijfsruimte aan te vragen.