Algemene vragen

Heb ik een energielabel voor mijn bedrijfspand nodig?

Dat hangt ervan af. Gaat u uw bedrijfspand verkopen of verhuren? Is uw pand groter dan 50 m2? Dan heeft u inderdaad een energielabel voor uw bedrijfspand nodig.

Moet ik bij verkoop van een bedrijfspand een energielabel hebben?

Het energielabel is sinds 2015 verplicht bij verhuur of verkoop van een bedrijfspand. Deze moet op het moment van overdracht (bij notaris) aanwezig zijn.

Wie is er verantwoordelijk om het energielabel aan te leveren?

Dit is de verantwoordelijkheid van de huidige eigenaar van het pand. Verkoopt u een bedrijfspand, dan moet u als huidige eigenaar het energielabel aan de nieuwe eigenaar aanleveren.

Wat is het verschil tussen een energielabel woning en energielabel bedrijfspand?

Bij een woning heeft u een voorlopig energielabel ontvangen, deze kan zonder opname van de woning definitief worden gemaakt. Bij een energielabel bedrijfspand heeft u geen voorlopig label ontvangen, hierbij moet alle informatie met een opname ter plekke worden achterhaald.

Hoe lang is mijn energielabel geldig?

Het energielabel is 10 jaar geldig. Bij verhuur van uw bedrijfspand hoeft u dus niet per nieuw huurcontract een nieuw energielabel aan te vragen.

Voor welke panden is een energielabel nodig?

Voor alle panden die niet voor opslag of als werkplaats worden gebruikt.
- Winkels
- Kantoren
- Horeca
- Gezondheidszorg
- Sport
- Praktijk
- Monumenten en kerken zijn uitgesloten en hebben dus geen energielabel nodig. Dit geldt ook voor vrijstaande panden kleiner dan 50 m2.

Waarom heb ik een energielabel nodig?

Een energielabel voor uw pand is nodig sinds 2008. Sinds 2015 is het zelfs verplicht een energielabel in beheer te hebben. De inspectie leefomgeving en transport controleert en deelt boetes uit voor het niet bezitten van een energielabel bij verkoop of verhuur van een bedrijfspand.

Voor welke panden is energielabel C per 2023 verplicht?

Voor alle kantoren van 100 m2 of groter is per 2023 een minimumeis gesteld van energielabel C. Meer informatie vindt u op onze website Rappr Energie . Dit is onze website 100% gericht op energieadvies voor bedrijven. 

Krijg ik een boete voor het niet in bezit zijn van een energielabel?

Hoewel het energielabel al sinds 2015 verplicht is werden in eerste instantie nog geen boetes uitgedeeld, slechts waarschuwingen. Dat is inmiddels veranderd, in onze blog over energielabel boetes is te lezen wat er is veranderd.

Informatie over opname op locatie

Is er altijd een opname van het bedrijfspand nodig?

Ja, er is altijd een opname van het bedrijfspand nodig. Dit is een wettelijke verplichting.

Waar wordt naar gekeken bij de opname van het pand?

Bij de opname wordt o.a. gekeken naar: oppervlakte gevels, ruimten, type isolatie, type glas, installaties om te verwarmen/koelen.

Hoe lang duurt de opname van het bedrijfspand?

Dit is afhankelijk van de grootte, gemiddeld duurt dit 1 uur. Bij panden boven 2000 m2 hebben we 1,5 tot 2 uur nodig voor de opname.

Moet er iemand aanwezig zijn bij de opname?

Wanneer we in het pand naar binnen kunnen is dit voldoende. De adviseur kan zelfstandig de opname doen, zolang elke ruimte toegankelijk is.

Vragen over Energielabel voor uw bedrijf

Heeft Energielabel voor uw bedrijf een QBIS registratie?

Ja, we zijn geregistreerd bij QBIS. We registreren door RVO erkende energielabels.

Is Energielabel voor uw bedrijf BRL 9500 gecertificeerd

Ja, Energielabel voor uw bedrijf is BRL 9500 gecertificeerd en mag erkende energielabels uitgeven.

Zijn de energieadviseurs van Energielabel voor uw bedrijf gediplomeerd?

Onze energieadviseurs zijn in het bezit van alle vereiste diploma's en hebben veel ervaring met het opstellen van energielabels.

Waar werkt Energielabel voor uw bedrijf allemaal?

Wij werken in héél Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Wij rekenen geen reiskosten. Onze prijzen zijn altijd hetzelfde, ongeacht de plaats waar het bedrijfspand zich bevind.