Waarom zou u eigenlijk een energielabel voor een kantoor aanvragen? Voor veel van onze klanten is hiervoor een voornaamste reden. Het voorkomen van een boete van de overheid. Bij het verkopen of verhuren van kantoren moet tegenwoordig een energielabel aanwezig zijn.

Deze Europese regel is sinds 2015 ook in Nederland ingevoerd. De regel is geldig voor alle kantoren die na 2015 verkocht of verhuurd worden. Naast het energielabel voor kantoren is ook voor veel andere bedrijfspanden een energielabel nodig.

Naast de grote groep van partijen die het label alleen nodig hebben om een boete te voorkomen is er ook een groep die het energielabel aanvragen om inzicht te krijgen in de energieprestatie van hun kantoor.

Bijvoorbeeld na het verbouwen van kantoren is er veel behoefte aan een energielabel. Daarmee kan worden aangetoond dat het kantoorpand nu energiezuinig is en een A-label heeft.

Wie wijst u op het aanvragen van een energielabel

Veel eigenaren, verhuurders en vastgoedbeheerders zijn nog niet op de hoogte van de regelgeving omtrent het energielabel voor kantoren. Dit zorgt ervoor dat deze partijen er vaak net voor de overdracht of het afsluiten van een huurcontract achter komen dat er een energielabel voor het kantoorpand nodig is.

Er is dan veel haast met het verkrijgen van een label om te zorgen dat deze er alsnog op tijd is. Echter steeds meer partijen wijzen u als eigenaar van het kantoor erop dat u op tijd een energielabel moet aanvragen. Hierover wordt u steeds vaker geïnformeerd door:

  • Bedrijfsmakelaars
  • Notarissen
  • Vastgoedbeheerders

Dit zorgt ervoor dat er meer tijd is om een energielabel te registreren. Daarmee is deze er vaak ruim voor de overdracht.

Hoe krijgt u een gunstig energielabel voor kantoor?

De hoogte van het energielabel voor uw kantoor is vaak sterk afhankelijk van het bouwjaar. De standaarden voor bijvoorbeeld isolatie worden elk jaar hoger. Hoe later het kantoorpand gebouwd is hoe beter de isolatie. Ditzelfde geldt voor glas, verlichting, verwarming en koeling.

Bij oude kantoren kunnen er maatregelen worden genomen om het energielabel te verbeteren. Deze maatregelen kunnen bestaan uit:

  • Verbeteren van verlichting. Is er nu nog oude verlichting aanwezig? Dan helpt het zeker deze te vervangen door ledverlichting. Deze maatregel is vaak ook nog snel terugverdiend.
  • Vervangen van het oude glas. Heeft het kantoorpand nu nog enkel of dubbel glas? Dan heeft het vervangen hiervan sterke invloed op het energielabel. De standaard op het gebied van glas voor kantoren is tegenwoordig HR++ glas.
  • Oude ketel vervangen, ook dit heeft een gunstig effect op het energielabel voor kantoren. De standaard is een HR107 ketel.
  • Isoleren van het dak, de gevel en de vloer. Dit is vaak een grote ingreep. Maar wanneer u toch al het kantoor gaat verbouwen is het verstandig deze maatregelen direct uit te voeren.

Energielabel specialist voor kantoren

Wij voorzien elk jaar weer vele honderden kantoren van een energielabel. Daarmee zijn we een echte specialist op dit gebied. Naast het energielabel kunt u 0ok voor advies over het energiezuinig maken van kantoren bij ons terecht.

Zo kunnen we u precies vertellen hoe u een kantoorpand van bijvoorbeeld D label naar een A label kunt krijgen. Welke maatregelen hiervoor genomen moeten worden, wat deze kosten en hoe snel ze terugverdiend worden.