BENG in 2020

Vanaf eind 2020 zullen alle nieuwe gebouwen moeten voldoen aan de zogenaamde BENG-eisen. Bijna energie neutrale gebouwen is niet het doel want we willen naar compleet energie neutrale gebouwen. BENG is meer een middel om panden die achterblijven met het energiezuinig maken van hun pand een beetje op te jutten. Eigenlijk is ENG het doel, compleet energie neutrale gebouwen.

Deze maatregelen moeten genomen worden omdat in Europa gebouwen ongeveer 40% van de energie consumeren en 36% van de totale CO2 uitstoten. Een groot gedeelte van de gebouwen in Europa zijn meer dan 50 jaar oud en zijn toe aan renovatie om de energieconsumptie en de CO2-uitstoot te reduceren. De norm en de eisen zijn in Europees verband gesteld. Er gaat gekeken worden naar de maximale energiebehoefte, het maximale energiegebruik en het minimale percentage duurzame energie.

Toepassingen die energiebehoefte van uw bedrijfspand verlagen

Een aantal toepassingen die gebruikt kunnen worden bij de bouw van een gebouw zijn bijvoorbeeld het toepassen van viervoudig glas. Dit zorgt voor een forse daling in de energiebehoefte. Het plaatsen van een warmtepomp met een hoog rendement. Een absorptiewarmtepomp met WKO installeren. Deze zorgt ’s winters voor warmte van 40 graden Celsius en bewaart koude in de WKO zodat er in de zomer gekoeld kan worden. Het toepassen van ledverlichting in en het integreren van zonnepanelen in het dak of de gevel van het nieuw te bouwen pand.

Er zijn nog veel meer toepassingen die gebruikt kunnen worden die allemaal in meer of mindere mate invloed hebben op het energieverbruik van een bedrijfspand.

Op het moment wordt er een rekenmethode ontwikkeld, de NTA 8800. Dit is de nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen. BENG is wel nog in ontwikkeling en zal in de loop van het jaar hier en daar aangepast worden.

Wij zullen de ontwikkeling in ieder geval nauwlettend in de gaten houden! Wilt u weten wat de prestatie index van uw bedrijfspand is? Vraag dan een energielabel gebouwen aan.

Zodra er meer bekend is over BENG en of er andere ontwikkelingen zijn kunt u dat hier lezen!