Energielabel C, het wordt vaak ingewikkelder gemaakt dan nodig

Steeds meer eigenaren laten hun bedrijfspand van een energielabel voorzien. Dit voor de verkoop, verhuur maar ook steeds vaker voor herfinanciering. Veel banken vragen tegenwoordig om een energielabel.

Een steeds grotere groep eigenaren komt er door de registratie achter dat ze niet aan het energielabel C of beter voldoen. Een eis die vanaf 2023 zal gaan gelden voor kantoorpanden.

Ik merk dat ze vanaf dat moment in een soort doolhof terecht komen. Veel eigenaren willen weten hoe ze het energielabel kunnen verbeteren. Ze zoeken naar informatie op internet, vragen raad aan hun installateur en vragen eens naar ervaringen van collega vastgoedeigenaren.

Maar niemand heeft echt antwoord op hun vragen. Alles is ingewikkeld, duur en wordt nooit echt concreet. Eigenlijk wil je als pandeigenaar gewoon weten, welke maatregelen moet ik nemen om aan een energielabel C te komen!

Het leuke is, dit is vaak juist helemaal niet ingewikkeld. En er zijn vaak helemaal niet veel maatregelen nodig om het energielabel flink te verbeteren. Het vervangen van de verlichting in LED of vervangen van de ketel kan soms al voldoende zijn.

Het lijkt dus wel een enorme en soms onmogelijke opgave om aan het energielabel C te voldoen. Maar in de praktijk merk ik dat het bij veel kantoorpanden eigenlijk wel meevalt. Met een paar simpele ingrepen, bijvoorbeeld als je toch al aan het renoveren bent kan je meteen aan alle eisen voor 2023 voldoen.

Zo hoeft het eigenlijk nauwelijks extra geld te kosten, zijn je huurders er eigenlijk ook wel blij mee, en kan je bij de bank ook nog eens aankomen met een gunstig energielabel.

Laten we het dus allemaal niet ingewikkelder maken dan het is. Door een beetje vooruit te denken, in combinatie met wat advies zit je zo aan een energielabel C!