Het energielabel voor bedrijfspanden bestaat al vanaf 2008.

Sinds 2015 is het voor elk bedrijfspand dat verkocht of verhuurd wordt verplicht om een energielabel te hebben. De controle hierop wordt uitgevoerd door het RVO ook wel de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er zijn niet ontzettend veel gevallen bekend waarbij er boetes zijn uitgedeeld maar sinds eind 2016 wordt de controle steeds serieuzer. De boete kan oplopen tot wel € 20.000,- terwijl een energielabel bij Energielabel voor uw bedrijf al verzorgd kan worden vanaf € 395,-.

Wanneer u een energielabel bedrijfspand in uw bezit heeft is deze 10 jaar geldig en overdraagbaar op de nieuwe eigenaar. Gelukkig hoeft u ook niet bij ieder nieuw huurcontract een nieuw label aan te vragen.

Vanaf 2023 wordt het voor kantoorpanden groter dan 100 vierkante meter verplicht om minimaal energielabel C te hebben.

Indien dit niet het geval is mogen deze bedrijfspanden ook niet meer als kantoorpand gebruikt worden. Er wordt zelfs aan gewerkt om deze verplichting aan te scherpen naar minimaal een energielabel A voor kantoorpanden groter dan 100 vierkante meter vanaf 2030.

Er zijn inmiddels meerdere subsidies beschikbaar voor wanneer u uw bedrijfspand wilt gaan verduurzamen. Op deze manier wil de overheid het aantrekkelijker maken om kantoorpanden energiezuiniger te maken waardoor ze hopelijk nog vele jaren mee kunnen.

Het energielabel bedrijfspand verplicht maken zorgt ervoor dat er meer inzicht is in de huidige energieprestatie van deze panden. Hierdoor kan er beter een inschatting gemaakt worden van de energieprestaties van de bedrijfspanden in Nederland. Het is natuurlijk de bedoeling dat de CO2-uitstoot van bedrijfspanden afneemt in de komende jaren. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor 36% van de totale CO-2 uitstoot. 

Heeft u een energielabel bedrijfspand nodig omdat u uw pand gaat verkopen of verhuren? U kunt hier geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Wanneer u direct wilt weten welke aanpassingen u kunt uitvoeren om uw energielabel te verbeteren kunt u ook een advies- of maatwerkadvies rapport aanvragen. Hierin staan altijd concrete maatregelen waar u ook echt mee aan de slag kunt.