U leest het goed. Het kan zo maar eens zijn dat u de deuren van uw kantoorpand(en) moet sluiten in 2023! Maar geen zorgen, u heeft nu nog voldoende tijd om dit te voorkomen. Zo wordt het vanaf 1 januari 2023 verplicht voor kantoorpanden om energielabel A, B of C te hebben. Bij een energielabel D of lager zal het pand niet meer voldoen aan de regels en zal het de deuren moeten sluiten.

Wanneer voldoet u aan de eisen

De regels betreft het energielabel worden opgesteld omtrent de NTA 8800. Dit is de rekenmethode voor de bepaling van energieprestaties voor nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw en bedrijfspanden. Voor het energielabel wordt er gekeken naar het fossiel energieverbruik van het pand. Dit zal maximaal 225 kWh per m2 per jaar mogen zijn om in aanmerking te komen voor energielabel C of hoger.

Voldoet uw pand niet aan de eisen? Dan mag u het kantoor niet meer gebruiken! Ook is het verboden om het kantoor dan te verhuren. En als u het pand verkoopt met een lager energielabel hangt er zelfs een boete aan van €20.000! Dit zal gecontroleerd worden door de gemeentes. Het is dus zeker de moeite waard om nu alvast actie te gaan ondernemen mocht uw pand nog niet aan de toekomstige eisen voldoen. En… een energielabel blijft 10 jaar geldig, dan kunt u dus weer even vooruit.

Ook zijn er gevallen waarbij de verplichting van energielabel C of hoger niet geldt. Zoals bij de volgende situaties:

  • Als de gebruiksoppervlakte van de kantoren minder dan 50% bedraagt van het hele pand;
  • Als de gebruiksoppervlakte van de kantoren in het pand minder dan 100m2 bedragen;
  • Als het gaat om een rijksmonument, zoals genoemd in artikel 1.1 van de Erfgoedwet;
  • Als het gaat om een kantoorpand dat hoogstens twee jaar wordt gebruikt;
  • Als het kantoorpand geen energie gebruikt voor het binnenklimaat;
  • Als het gaat om een onteigening van het kantoorpand omtrent de onteigeningswet;
  • Als de benodigde maatregelen voor het energielabel C (of hoger) een terugverdientijd hebben van meer dan tien jaar.

 

Ons advies voor het aanvragen van een energielabel

Allereerst is het belangrijk om nu alvast actie te gaan ondernemen! 2023 lijkt nu nog ver weg, maar is dichterbij dan je denkt. Het aanvragen van een energielabel zal nog redelijk snel gaan. Echter wordt het een probleem als uw pand bijvoorbeeld energielabel G krijgt. Dan zal er nog veel gedaan moeten worden om het pand naar minimaal energielabel C te krijgen.

Daarnaast is het ons advies om te kijken naar de lange termijn en meteen te streven naar energielabel A in plaats van C. Nederland is bezig om klimaatneutraal te worden in 2050. Stap voor stap worden er nieuwe eisen gesteld om deze kant op te gaan. Vanaf 2023 wordt de eis dus om minimaal energielabel C te hebben voor uw pand. Echter ligt het in de lijn der verwachting dat ook deze eis in de toekomst opgeschroefd zal worden naar energielabel B of zelfs A. U kunt daardoor beter één keer investeren in uw pand en streven naar energielabel A.

Energielabel en/of energieadvies aanvragen

Bij Energielabelvooruwbedrijf kunnen wij zowel uw energielabel berekenen als advies geven, om uw pand energiezuiniger te maken. Wilt u energieadvies, dan kunt u het beste op onze pagina over energieadvies kijken hoe wij dit uitwerken aan de hand van 4 stappen. Wilt u alleen een energielabel laten berekenen voor uw pand? Dan kan dat natuurlijk ook! Hiervoor kunt u het beste kijken op onze pagina energielabel voor uw bedrijfspand.

Ook kunt u contact met ons opnemen door te mailen naar info@energielabelvooruwbedrijf.nl. Maar bellen is altijd sneller! Dat kan op 0318–731484.