Het energielabel utiliteitsbouw blijft redelijk onbekend. Dit omdat het nog een relatief nieuwe regel is dat bij verkoop of verhuur van een utiliteitspand een energielabel aanwezig moet zijn. Omdat het zo onbekend is hebben we in deze blog beschreven hoe het werkt, en wat de voordelen van het energielabel zijn.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

 • Geeft inzicht in mogelijkheden voor energiebesparing
  Op het energielabel staan altijd tips over hoe u energie kunt besparen. Deze zijn gebaseerd op de huidige situatie van het utiliteitspand.
 • Groen energielabel versnelt de verkoop
  Uit onderzoek is gebleken dat panden met een groen energielabel (bijvoorbeeld label A) sneller verkopen. Of dit helemaal te maken heeft met het energielabel is te betwijfelen. Maar een groen label wordt wel aantrekkelijk gevonden door kopers en huurders. Daaruit komt ook het volgende voordeel voort.
 • Gunstig voor verkoop- of huurprijs
  Door een energiezuinig utiliteitspand te hebben met een goed EPA-U energielabel kunt u meer huur krijgen voor het pand. Huurders zijn bereid net iets meer te betalen voor utiliteitsbouw die energiezuiniger is dan gemiddeld.

Energielabel voor bestaande utiliteitsbouw

Het energielabel voor bestaande utiliteitsbouw is ook verplicht. De stelregels voor wanneer het energielabel nodig is zijn de volgende:

 • Wordt het utiliteitspand binnen korte tijd verkocht? Zo ja, dan is een label nodig.
 • Wordt het utiliteitspand binnen korte tijd verhuurd? Ook dan is het energielabel nodig.

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel utiliteitsbouw?

Het aanvragen van een energielabel utiliteitsbouw doet u altijd bij een erkend bedrijf die beschikt over de BRL 9500 certificering. Met deze certificering mag het bedrijf officieel energielabels voor utiliteitsbouw afgeven.

Anders dan bij het label voor woningen moet in het geval van een energielabel utiliteitsbouw altijd een energieadviseur een opname van het pand doen. Deze opname duurt vaak ongeveer 1 uur. Dit is een grotendeels afhankelijk van de complexiteit en grootte van het pand.

Bij het aanvragen van een energielabel utiliteitsbouw is het handig de volgende informatie bij de hand te houden:

 • Aantal vierkante meters van het pand. Dit bepaald de prijs, wanneer het pand groter is zijn de kosten ook hoger. Dit heeft te maken met de tijd die het kost om een energielabel op te stellen.
 • Zijn er bouwtekeningen aanwezig. Hierbij gaat het vooral om tekeningen waarop de maten van het utiliteitspand op staan. Dit maakt de opname gemakkelijker en dus sneller. Bij het ontbreken van bouwtekeningen worden vaak extra kosten in rekening gebracht.
 • Ook belangrijk is het om bij het aanvragen door te geven wanneer het energielabel nodig is. Is er al een overdracht gepland? Daarmee zorgt u ervoor dat het label op tijd aanwezig is.

Aanvragen van het energielabel gaat gemakkelijk via de website. Hier vult u de informatie in die nodig is, zoals

 • Het adres van uw utiliteitsgebouw.
 • Contactgegevens.
 • Eventuele opmerkingen, bijvoorbeeld voor wanneer het energielabel nodig is.

Na uw aanvraag neemt Energielabelvooruwbedrijf.nl altijd binnen 1 uur contact op. U ontvangt dan een offerte ter bevestiging van de prijs zoals ook op de website staat. Daarnaast ontvangt u van ons een voorstel datum voor de opname van het utiliteitsbouw.

Energielabel zichtbaar voor bezoekers

Bij utiliteitsbouw met een publieke functie van meer dan 500m2 moet het energielabel zichtbaar worden opgehangen. Zo kunnen bezoekers van het pand zien hoe energiezuinig het pand is.

Als u goed oplet ziet u deze energielabels hangen in bijvoorbeeld, winkelcentrums, gemeentehuizen, sportaccommodaties.

Verplicht energielabel utiliteitsbouw aanvragen

Eerder in deze blog hebben we de voordelen van het energielabel utiliteitsbouw beschreven. Maar we zien vooral dat bedrijven het label aanvragen omdat dit verplicht is. Het energielabel utiliteitsbouw is verplicht sinds begin 2015. De RVO controleert op het aanwezig zijn van het label.

Binnen 1 week uw energielabel utiliteit 

Bij Energielabelvooruwbedrijf.nl houden we van snelheid! Daarom worden uw aanvragen altijd binnen 1 uur beantwoord. Ook heeft u het energielabel utiliteitsbouw altijd binnen 1 week! Daarmee zijn we absoluut de snelste in de markt.