Is een energielabel verplicht voor mijn bedrijfspand?

Wanneer u uw bedrijfspand wilt gaan verkopen of verhuren is het inderdaad verplicht om een energielabel te hebben. Deze dient aanwezig te zijn op het moment van overdracht. Het energielabel is niet in alle gevallen verplicht. Er zijn namelijk een aantal uitzondering. Een voorbeeld van deze uitzonderingen zijn monumenten en kerken/moskeeën, deze zijn niet verplicht om een energielabel te hebben. Ook panden kleiner dan 50 m2 en panden die alleen voor opslag en werkplaats gebruikt worden hebben vrijstelling van het energielabel.

Het energielabel bedrijfspand is na afgifte 10 jaar geldig. Wanneer er in de tussentijd een nieuwe huurder in komt hoeft u overigens niet opnieuw een energielabel aan te vragen. Dan is uw huidige energielabel gewoon nog geldig.

De energielabel kosten zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters van uw pand. 

We stellen na uw aanvraag altijd even een offerte op maat voor u op. De genoemde prijs in de offerte zijn de totale kosten voor het opstellen en registreren van het energielabel. Hier komen géén extra kosten meer bij. Dit is inclusief de opname van het pand op locatie, de uitwerking van het label en de registratie daarvan. Ook reis- en voorrijkosten zijn hierbij inbegrepen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Waar kan ik mijn energielabel opvragen?

Waneer er al een energielabel op uw adres geregistreerd staan kunt u uw energielabel opvragen op ep-online.nl. Helaas kunt u hier niet opnieuw uw label downloaden maar hier kunt u wel zien wat uw huidige label is, en tot wanneer deze geldig is. 

Energielabel C

Vanaf 2023 dient de hoogte van een energielabel kantoor minimaal C te zijn wanneer het meer dan 100 m2 betreft. De verwachting is dat deze verplichting zelfs energielabel A gaat worden voor deze panden. Vooralsnog zal deze verplichting niet voor de andere type utiliteitsgebouwen gaan gelden. Deze regel wordt ingesteld om de CO2 uitstoot van kantoorpanden te gaan verminderen.

Op dit moment zijn er nog erg veel kantoorpanden die niet aan deze eis van minimaal energielabel C voldoen en maatregelen zullen moeten gaan nemen in de komende jaren. Wanneer een kantoorpand namelijk niet voldoet aan deze eis zal de eigenaar het risico lopen op een boete en eventuele sluiting van het pand.  Het is dus verstandig om nu alvast inzicht te krijgen in welke maatregelen er voor uw pand nodig zijn om uw huidige label te kunnen gaan verbeteren. Energielabel voor uw Bedrijf kan u hier bij helpen. Nadat we een energielabel voor u opgesteld hebben kunnen we een adviesrapport maken waarin beschreven staat welke maatregelen welk effect op uw energielabel zullen hebben. Dit kan uiteenlopen van het vervangen van de huidige verlichting voor LED verlichting tot het extra isoleren van een eventuele spouwmuur.

Neem vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden.