Energielabels voor winkelpanden zijn altijd buitengewoon gunstig. Dit is natuurlijk alleen maar fijn voor de eigenaar. Zeker omdat een goed energielabel voor snellere verkoop en verhuur leidt. Maar ook voor een korting op financiering bij diverse banken.

Toch krijgen we veel vragen over de hoogte van het energielabel bij winkels. Veel eigenaren snappen niet dat voor oude panden, vaak slecht geïsoleerd en met enkel glas, er toch een energielabel A uitkomt. Dit terwijl vergelijkbare kantoorpanden juist een laag energielabel E,F of G wordt geregistreerd.

Er zijn situaties waarin exact gelijke panden een A en G label krijgen. Dit simpelweg omdat het ene pand een winkelfunctie en het andere pand een kantoorfunctie heeft. De functie heeft een zeer sterke invloed op het energielabel.

Maar waarom krijgen winkels dan zo’n hoog energielabel?

Dit heeft een aantal redenen:

Reden 1: In winkelpanden zit bijna altijd enkel glas. Dit is ook bij moderne panden het geval. Dit heeft een simpele reden, door enkel glas kan je gemakkelijk heen kijken. Bij dubbel glas of HR++ glas is veel meer sprake van vervorming van het beeld. Ook is hierbij veel meer weerspiegeling. Dit is natuurlijk niet handig wanneer je spullen in een etalage wilt laten zien. Omdat winkelpanden altijd enkel glas hebben wordt hierbij in het rekensysteem van de RVO rekening mee gehouden. Het glas wordt niet zwaar meegerekend in de berekening van het energielabel.

Reden 2: De deur van veel winkels staat de hele dag open. Van veel winkels staat de deur open. Dit om meer klanten binnen te krijgen. Maar dit zorgt er wel voor dat veel warmte via de open deur naar buiten ontsnapt. Ook hier is rekening mee gehouden bij het berekenen van het energielabel voor een winkel. De isolatie van het winkelpand wordt hierdoor minder belangrijk.

Reden 3: Buitengewoon veel verlichting. Veel winkels hebben een grote hoeveelheid verlichting. Dit om de schappen en etalages te verlichten. Verlichting heeft een sterke invloed op het energielabel. Voor kantoorpanden wordt hier erg streng mee gerekend. Voor winkels telt ook de verlichting mee. Alleen is hiervan de beoordeling veel soepeler. Het aantal watt verlichting mag hier veel hoger zijn voordat dit een negatieve invloed heeft op het energielabel.

De drie redenen hierboven verklaren het feit dat energie labels voor winkelpanden altijd zo gunstig zijn. Heeft u ook een winkel? En een energielabel nodig? Maak u dan vooral niet druk over de uitslag, deze is vrijwel zeker erg gunstig!