De mogelijkheden van zonnepanelen voor bedrijven

Bezuinigen en duurzaamheid is een trend die veel bedrijven volgen om groen te zijn en ook het hoofd boven water te houden. Zonnepanelen zijn een zeer goede manier om energie te besparen en zodoende ook de energiekosten te verlagen. Wat zijn de zakelijke mogelijkheden?

Subsidies

Zijn zonnepanelen zakelijk aantrekkelijk? Dat kan het zeker zijn voor veel bedrijven, zeker wanneer het bedrijf IT gericht is en/of digitaal werken de core business is waarbij veel stroom wordt verbruikt op een normale werkdag. Om zonnepanelen aantrekkelijk te maken zijn er zakelijke subsidies vanuit de overheid bepaald. Hoeveel subsidie er wordt gegeven hangt af van de bedrijfsgrootte. Daarbij heb je ook te maken met een terugverdientijd: deze is afhankelijk van het jaarlijkse verbruik, waarbij een verbuik boven de 10.000 kwh een langere terugverdientijd heeft dan een lager verbruik. Wanneer er een verbruik is van >50.000 watt per jaar dan kan de terugverdientijd zo 14 jaar duren.

Voorwaarden

De subsidies zijn pas interessant als het bedrijf een goed inkomen heeft en/of winst maakt. Bij een hogere belastingdruk en wanneer het bedrijf verlies draait, zullen de subsidies lager uit vallen. Ook is het belangrijk om te weten of verliezen in de toekomst mogen worden verrekend. Voor de fiscale aftrek bestaat er de investeringsaftrek. Hier wordt gekeken naar hoeveel er is geïnvesteerd in de zonnepanelen. Bij een bedrag wat onder de 2300 is er geen sprake van investeringsaftrek, bij een bedrag tot 56.192 kan dit oplopen tot 28%, bij een bedrag oplopend tot 104.059 euro kan er 15.734 euro worden afgetrokken en investeringen daarboven ontvang je 15.734 euro met een vermindering van 7.56% van het bedrag wat boven de 104.059 is betaald.

EIA

Naast de gewone investeringsaftrek bestaat er ook de Energie-Investeringsaftrek. Dit is een aftrek die tot 55.5% kan oplopen. Afhankelijk van het type bedrijf kan er van 13-30% belasting bespaart worden. Daarbij moeten er wel een minimum aantal zonnepanelen aanwezig zijn om in aanmerking te komen. Digitaal werken wordt op deze manier steeds meer gestimuleerd, een hoge stroomrekening wordt in een bedrijf zo flink verminderd. Bereken via een rekentool van een aanbieder hoeveel profijt jouw bedrijf heeft met de bestaande subsidies.