Door heel Nederland doen wij projecten voor verschillende klanten met uiteenlopende vragen, eisen of adviezen. Dit keer hebben we een grootschalige opdracht gekregen vanuit Center Parcs de Eemhof. Alle recreatiewoningen op dit park hadden een labelverplichting, hierdoor hebben we ondermeer 700+ cottages van een energielabel kunnen voorzien.

Energielabel Center Parcs de Eemhof

Center Parcs de Eemhof is één van de 9 vakantieparken in Nederland. Het park bevat ruim 700 cottages/huisjes, die het hele jaar door druk bezet zijn. Sinds 2015 is het mogelijk een cottage op één van de parken aan te schaffen. Naast de huisjes zijn er nog andere ruimten, zoals de Market Square met onder andere diverse horecaformules, een zwembad en speelterrein en het business centrum. Deze hebben wij ook van een energielabel voorzien. Center Parcs De Eemhof is gelegen nabij het Eemmeer in Zeewolde en is één van de grotere parken in het beheer van Center Parcs.

Energielabel met Logiesfunctie

Op het park zijn veel verschillende type huisjes te vinden met enige controverse. De huizen hebben verschillende formaten met diversiteit in daken, installaties, inrichtingen en formaat. De cottages hebben een logiesfunctie, zo blijkt uit de BAG waardoor de recreatiewoning onder de labelplicht voor utiliteitsgebouwen valt. De panden kleiner dan 50 m2 hoeven dan niet te worden voorzien van een energielabel (huisjes zijn veelal 70m2+). Totaal bevatte het park ruim 700 cottages, dit heeft het voor ons een zeer uitdagende opdracht met een flinke tijdsinvestering. Doordat de recreatiewoningen te koop zijn en een labelverplichting hebben voor utiliteitsgebouwen, kunnen ook hiervoor de boetes worden gehanteerd vanuit de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Andere energielabels voor bedrijfsruimte  

Naast de huisjes zijn er diverse (grote) panden van een energielabel voorzien op het park. De Market Square met het bouwjaar 1989 heeft een bijeenkomstfunctie (en overige gebruikersfunctie) met een totaal oppervlakte van ruim 14.000m2. Dit was voor ons dan ook de grootste uitdaging. Onder de Market Square vallen onder meer het subtropische zwembad (de Aqua Mundo), horecafaciliteiten, supermarkt en speelterreinen. Het is voor ons een mooi project geweest en het eerste Center Parcs park dat wij van energielabels hebben mogen voorzien. Hier zijn wij dan ook best een beetje trots op!