Een energielabel bedrijfspand aanvragen is nodig wanneer u uw bedrijfspand wilt gaan verkopen of verhuren.

Het label dient aanwezig te zijn op het moment van overdracht van het pand bij verkoop of verhuur. Wanneer het energielabel voor bedrijfspanden opgesteld wordt zal er een adviseur ter plaatse komen. Deze adviseur inspecteert uw pand en kijkt hierbij naar onder andere de isolatie die aanwezig is, het aantal W/m2 aan verlichting, het type glas en welke installaties er gebruikt worden om te verwarmen en koelen. Al de opgenomen elementen bij elkaar bepalen het energielabel. Het is verplicht om een gecertificeerde adviseur ter plaatse het pand te laten inspecteren en Energielabel voor uw bedrijf wordt zelf ook regelmatig gecontroleerd door de certificering op de opname en uitwerking van het energielabel. 

Is het energielabel bedrijfspand verplicht?

Ja het energielabel is verplicht sinds januari 2015 en moet zoals eerder benoemd aanwezig zijn op het moment van de overdracht. Het is zelfs verplicht wanneer het pand na de overdracht gesloopt gaat worden. Het pand wordt altijd opgenomen met de functie die het op dit moment heeft. Er zijn een paar uitzonderingen wanneer een energielabel niet verplicht is bij verkoop of verhuur. Een aantal van die uitzonderingen zijn:

- Monumenten
- Gebouwen met een religieuze functie
- Tijdelijke gebouwen die maximaal 2 jaar gebruikt gaan worden
- Gebouwen die onteigend zijn en gesloopt gaan worden
- Gebouwen waar geen energie verbruikt wordt om het binnenklimaat te regelen.

Voor de overige bedrijfspanden is het in principe wel verplicht om een energielabel te hebben. Mocht u twijfels hebben of er voor uw pand wel of geen energielabel nodig is kunt u altijd even vrijblijvend contact met ons opnemen. 

Vanaf januari 2023 zullen de regels met betrekking tot de hoogte van het energielabel aangescherpt worden.

Dan dienen panden met meer dan 100 m2 kantoorruimte minimaal een energielabel C te hebben. Wanneer dit niet het geval is ziet het ernaar uit dat deze panden ook niet meer als kantoorpand gebruikt mogen gaan worden. Dit alles met als doel om de CO2 uitstoot in Nederland terug te dringen. Zo zal de eis voor de hoogte van het energielabel naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2030 zelfs energielabel A worden. Wanneer na de opname en uitwerking blijkt dat uw energielabel niet toereikend is voor de minimale C eis kunnen wij voor u ook een adviesrapport opstellen. In dit rapport behandelen we exact welke aanpassingen voor u interessant zijn om door te voeren zodat uw energielabel hoger wordt. Dit is voor ieder pand anders en zal bij het ene pand het vervangen van de huidige verlichting voor LED verlichting zijn en voor het andere pand kan dit het volledig opnieuw isoleren van het pand betekenen. 

Wilt u alleen een energielabel op laten stellen of ook meteen combineren met een adviesrapport? Neem dan contact op met Energielabel voor uw Bedrijf en vraag naar de mogelijkheden.