Energielabel nodig bij financieren bedrijfspand

Energielabel nodig bij financieren bedrijfspand

12/01/2017

Ook banken beginnen steeds meer waarde te hechten aan het energielabel voor bedrijven. Bij Rabobank en ING Bank is een energielabel tegenwoordig verplicht bij het financieren van een bedrijfspand. 

Verplicht energielabel C voor kantoren

Bij ING Bank is het zelfs zo dat de bank geen bedrijfspanden met een energielabel hoger dan C financiert. Van deze panden heeft de bank aangegeven de financiering niet meer te willen doen. Dit vooruitlopend op de regelgeving die in 2023 zal worden ingevoerd. Met deze regelgeving worden eigenaren van kantoorpanden die een energielabel hoger dan C hebben verplicht hun bedrijfspand duurzamer te maken. Panden die lager dan een C label (D t/m G) scoren mogen op den duur niet meer gebruikt worden. Meer hierover in onze blog: Verplicht energielabel C voor kantoren. 

Rente korting 

Het energielabel wordt door veel bedrijven als een noodzakelijk kwaad gezien. Een formaliteit die alleen geld kost. Het kan ook voordelen hebben. Zo geeft de Rabobank en ING Bank een korting op de rente wanneer het energielabel C of hoger is. Hoe beter het energielabel hoe lager de rente. Daarmee kan het energielabel met een lagere rente snel weer worden terugverdiend. Bij een lagere rente op de financiering van een bedrijfspand kan het ook interessant zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. Niet alleen verdienen deze zich terug door de besparing op energie, en daarmee op energiekosten. Maar ook de korting op rente zorgt ervoor dat deze maatregelen nog aantrekkelijker worden. 

Hoe komt u aan een energielabel C

U wilt een pand financieren of herfinancieren. Daarbij wilt u wel zeker weten dat uw bedrijfspand een energielabel C of beter scoort. Dit omdat u anders een probleem heeft met de financiering van uw bedrijfspand. Hoe komt u dan aan een energielabel C?

Of u een energielabel C haalt is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Isolatie van het pand, vloer, gevel en dak.
  • Verwarming, koeling installaties.
  • Verlichting

Bovenstaande factoren hangen vaak sterk af van het bouwjaar van een pand. Heeft u een pand dat na 1990 is gebouwd. Dan is de kans dat u een energielabel C heeft erg groot. Bij panden ouder dan 1990 moeten er vaak maatregelen worden genomen om een C label te behalen. De maatregelen die nodig zijn hangen af van het pand. Natuurlijk kunnen we u altijd adviseren welke maatregelen met minimale investering voor een maximaal resultaat zorgen. 

Heeft u een vraag over het energielabel voor het financieren van bedrijfspanden? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag met het verkrijgen van het juiste label. 

Vraag direct een energielabel aan