Voor een opdrachtgever hebben we twee ziekenhuizen mogen voorzien van een energielabel utiliteit.

Het energielabel utiliteitsgebouwen is sinds 2015 verplicht voor bedrijfspanden wanneer deze verkocht of verhuurd gaan worden. De eigenaar van het pand is verantwoordelijk voor het laten verzorgen van het energielabel bedrijfspanden dus niet de koper of huurder zoals soms gedacht wordt. Een andere reden om een energielabel utiliteit op te laten stellen kan zijn om inzichtelijk te krijgen wat de huidige energieprestatie van het pand is, waarna er eventueel maatregelen genomen kunnen worden om het label te gaan verbeteren.

Onder utiliteitsbouw worden alle gebouwen gerekend die geen woonbestemming hebben.

Voorbeelden hiervan zijn ziekenhuizen, kantoorpanden, scholen, winkels etcetera. Het opstellen van een energielabel utiliteit kost veel tijd. Allereerst dient er een adviseur ter plaatse langs te komen die het pand komt inspecteren. Hij let hierbij op het bouwjaar van het pand, de isolatie van het pand, het type glas, welke verlichting er gevoerd wordt en welke installaties er gebruikt worden om te verwarmen en/of koelen. Hierna werkt de adviseur de resultaten uit en aan de hand van de opgenomen resultaten wordt het energielabel bepaald.

Vanaf 2023 is het voor kantoorpanden groter dan 100 m2 verplicht om minimaal een energielabel C te hebben.

Wanneer blijkt dat uw utiliteitsgebouw niet voldoet aan deze eis kunnen we ook altijd een adviesrapport voor u opstellen. In dit adviesrapport verwerken we mogelijkheden voor u om uw label te gaan verbeteren.

Het opstellen van het energielabel utiliteit voor de twee ziekenhuizen kostte veel tijd. Na de opname, welke al een dag per ziekenhuis in beslag nam, diende de adviseur alles nog uit te werken. Al met al heeft hij hier een ruime week voor nodig gehad. Het is voor het opstellen van een energielabel bedrijfspand van dit formaat altijd handig wanneer er van tevoren tekeningen en lichtplannen beschikbaar worden gesteld. Dan kan de adviseur deze gebruiken in de voorbereiding en bij het uitwerken van uw energielabel.