Bent u eigenaar van een bedrijfspand en gaat u deze verhuren of verkopen? Dan heeft u een energielabel nodig.
Een energielabel is verplicht
Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of de oplevering van een woning. Er zijn wel enige uitzonderingen. Bij de volgende gebouwen is een energielabel niet verplicht:
- Monumenten
- Studentenkamers
- Kleine woonwagens
Een energielabel is verplicht sinds januari 2015. Energielabels bestaan sinds 2008, maar destijds zijn deze niet verplicht gesteld. Sinds 2015 zijn energielabels dus verplicht. Pas sinds medio september 2016 controleert de RVO actief op de aanwezigheid van energielabels. De RVO is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Inmiddels zijn er al enkele boetes voor niet bezitten energielabel bedrijfspanden uitgedeeld.
Een energielabel hoeft niet per nieuwe huurcontract aangevraagd te worden. Een energielabel is in totaal 10 jaar geldig.
Waarom is een energielabel verplicht?
Een energielabel is verplicht, omdat de overheid eigenaren van gebouwen wil stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit draagt bij aan de doelstellingen die zijn geformuleerd in het energieakkoord. Doel van het energieakkoord is een duurzame energievoorziening in Nederland.
Benieuwd wat een energielabel in uw situatie kost? Vraag vrijblijvende offerte aan >
Boete energielabel voorkomen
Ook al was een energielabel in 2015 al verplicht, het risico op een boete was toen nog niet erg groot. Destijds controleerde de RVO wel op energielabels, maar wanneer deze nog niet aanwezig was kreeg de verkopende of verhurende partij alsnog de kans er één aan te schaffen. Een boete werd pas opgelegd, wanneer na enkele weken na de waarschuwing nog steeds geen energielabel aanwezig was. Er worden boetes uitgedeeld voor het niet bezitten van een energielabel bij de verhuur of verkoop van een pand.
Sinds medio september 2016 wordt de controle op energielabels steeds serieuzer. De RVO gaat nu ook controleren of reeds verkochte panden een energielabel hebben. Sinds september is de kans om een boete te krijgen, wanneer er geen energielabel aanwezig is, veel groter.
Geen energielabel? Boete!
Een energielabel boete kan nogal vervelend zijn. De hoogte van de boete voor rechtspersonen kan oplopen tot €20.250,-. Voor natuurlijke personen kan de boete oplopen tot €405,-. En dat terwijl een energielabel heel gemakkelijk aan te vragen is. Wij registreren energielabels voor allerlei soorten gebouwen. Wat voor soort gebouw u ook heeft, wij helpen u graag.
Bekijk onze blog over de nieuwe wetgeving voor een verplicht energielabel C voor uw bedrijf.