Top 6 energietips voor uw bedrijfsruimte

Top 6 energietips voor uw bedrijfsruimte

12/04/2016

Er zijn verschillende manieren waarop je als bedrijf kunt besparen op energie. In deze blog hebben wij de top 6 energie bespaar tips op een rij gezet. Er zijn diverse redenen waarom het goed kan zijn je bedrijfsruimte energiezuiniger te maken. Enkele redenen zijn:

  • Een beter energielabel voor de bedrijfsruimte. Dit kan gunstig zijn bij de verkoop of verhuur van je bedrijfsruimte. Bijvoorbeeld omdat het sneller verhuurd of verkocht wordt. Maar ook omdat steeds meer bedrijven letten op het energieverbruik van een pand. Dit kan een overweging zijn om een bedrijfsruimte wel of niet te kopen/huren.
  • Imago, wil je als bedrijf een groen imago. Dan kan dit door energie te besparen en dit vervolgens te laten zien door het energielabel zichtbaar op te hangen.
  • Besparing op energiekosten. Naast het imago leidt het besparen op energie ook gewoon een lagere energierekening op. Zo verdien je de investering terug, en kan je vervolgens verder blijven profiteren van de lagere energierekening.

Tip 1: Dakisolatie voor uw bedrijfsruimte

Veel bedrijfsruimten en winkels hebben slechte dakisolatie. Vaak omdat het dak bestaat uit golfplaten of een standaard plat dak is dat slecht is geïsoleerd. De functie van veel bedrijfsruimten veranderd in de loop der tijd. Dit zorgt ervoor dat ruimten die eerder niet verwarmd werden een functie krijgen waarbij de ruimte opeens wel verwarmd wordt.

Bij een niet verwarmde bedrijfsruimte is een niet geïsoleerd dak niet zo’n probleem. Dit heeft zelfs nauwelijks invloed op het energielabel van het pand. Maar bij een ruimte die opeens wel verwarmd wordt is het handig om ook de isolatie van het dak hierop aan te passen. Bij een goede isolatie gaat immers minder warmte verloren, dit heeft een positief effect op het energiegebruik.

Voorbeelden van manieren om het dak te isoleren.

  • EPS parels
  • PUR
  • PIR
  • Glaswol

Tip 2: Bodem/vloer isolatie

Naast het dak vormt de bodem ook een groot oppervlakte van de totale bedrijfsruimte. Dit betekent dat ook hier veel energie kan ontsnappen. Om een goed resultaat te hebben van uw isolatiemaatregelen is het belangrijk de gehele bedrijfsruimte in één keer te isoleren. Dak, gevel en bodem. Dit zorgt ervoor dat warmte niet meer kan ontsnappen uit het pand.

Tip 3: Gevel isolatie

Als derde stap moet de gevel worden geïsoleerd. Daarmee is zowel het dak, de vloer als de gevel geïsoleerd. Warmte kan moeilijk naar buiten, zo blijft uw bedrijfspand  in de winter warmer. Maar in de zomer kan de warmte ook minder gemakkelijk naar binnen, dit zorgt ervoor dat het minder warm wordt. Dit scheelt weer het gebruik van een airco.

Bij het opstellen van een energielabel voor bedrijfsruimte wordt ook sterk gekeken naar de mate van isolatie.

Tip 4: HR++ glas

Eigenlijk is dit onderdeel van de gevel isolatie. Glas is namelijk onderdeel van de gevel. Maar we hebben deze maatregel toch los genoemd. Dit omdat het wel een erg belangrijke maatregel is. Het huidige HR++ glas is een enorme verbetering ten opzichte van het (verouderde) dubbel glas.

Bij het besparen op energie, het energiezuiniger maken van een bedrijfsruimte moet daarom het glas niet over het hoofd worden gezien!

Tip 5: LED verlichting

Led verlichting is een relatief simpele en goedkope maatregel. Maar omdat in veel bedrijfsruimten de lampen lang aanstaan heeft het wel een groot effect. Het vervangen van verlichting naar LED lampen heeft ook een groot effect op het energielabel. Dit onderdeel wordt relatief hoog gewogen bij het bepalen van het energielabel.

Vaak wordt deze maatregel al binnen 4 jaar terug verdiend. De huidige LED verlichting gaat wel 20 jaar mee. Dit betekend maar liefst 16 jaar puur besparen! Het aanbrengen van LED verlichting is helemaal goed in combinatie met beweging sensoren.

Tip 6: HR- Ketel

Wordt je bedrijfsruimte nog verwarmd met een oude ketel? Dan is het installeren van een nieuwe HR-ketel een gemakkelijke besparing. Een echte Quick win! Dit is vaak van toepassing op kleinere bedrijfsruimten, grote gebouwen worden vaak met grotere en meer complexe installaties verwarmd.

Wil je helemaal duurzaam de bedrijfsruimte verwarmen en moet de ketel toch al vervangen worden? Overweeg dan eens een warmtepomp!

Energielabel bedrijfsruimte aanvragen

Benieuwd hoe je bedrijfsruimte nu presteert op energiegebied. Vraag dan een energielabel aan. Hierop staat het huidige energielabel. Maar er staan ook tips op over hoe de specifieke bedrijfsruimte energiezuiniger gemaakt kan worden.

Het is ook mogelijk eerst energiebesparende maatregelen te nemen en daarna een energielabel aan te vragen. Voordeel van een energielabel aanvragen wanneer de bedrijfsruimte al energiezuiniger is gemaakt is dat het energielabel een stuk gunstiger is!

Bekijk onze blog over energieadvies voor bedrijven met EPA-U maatwerkadvies en advies voor het verbeteren van uw energielabel.

Vraag direct een energielabel aan