Het is voor kantoorpanden met een energielabel D of slechter echt zaak om een plan op te gaan stellen met het oog op 2023.

Vanaf 2023 is het namelijk voor kantoorpanden groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C in het bezit te hebben. In 2030 wordt energielabel A zelfs verplicht. Wanneer u uw kantoorpand moet gaan renoveren om aan deze eis te gaan voldoen is het dus wellicht interessant om meteen naar aanpassingen te kijken die u energielabel A opleveren.

Als uw dak bijvoorbeeld aan onderhoud toe is kan het verstandig zijn om meteen extra dakisolatie toe te passen. Of wanneer u uw ketel dient te vervangen kunt u ook kijken naar andere manieren om uw pand te verwarmen.

Vaak is er een combinatie van maatregelen nodig om het Energielabel van G, F, E of D naar Energielabel A te liften.

Enkele zaken die aangepast kunnen worden om het energielabel te verbeteren zijn;

  • Isolatie. Het warmteverlies is afhankelijk van de mate van isolatie van de vloeren, muren of gevels die aan onverwarmde ruimten grenzen.
  • Glas. Door glas wat aan onverwarmde ruimten grenst kan een hoop warmte verloren gaan.
  • Verwarming. Op welke manier wordt het pand verwarmd en hoeveel rendement heeft de installatie.
  • Koeling. Op welke manier wordt het pand gekoeld.
  • Luchtbehandelingssystemen. Is deze aanwezig en zo ja van welk type wordt er gebruik gemaakt.
  • Verlichting. Ledverlichting heeft een sterk positieve invloed op het energielabel. Ook het aanwezig zijn van aanwezigheidsdetectie of daglichtschakeling maakt veel verschil.

Helaas zal het toepassen van veel van deze maatregelen ook hoge kosten met zich meebrengen. Een voordeel is dat u met de getroffen maatregelen ook weer kosten gaat besparen op uw energieverbruik.

Niet alle kantoorpanden hoeven te voldoen aan deze eis. Bijvoorbeeld wanneer een pand binnen twee jaar gesloopt, onteigend of getransformeerd gaat worden.

Wilt u weten wat u moet doen om uw huidige energielabel kantoorpand te verbeteren? Vraag dan een advies- of maatwerk advies rapport aan.